četvrtak, 5. ožujka 2015.

Ledena visnja


Sastojci:

Biskvit:

- 5 bjelanjaka  
- 5 žlica šećera  
- 3,5 žlice glatkog brašna


Preljev:

- 1dl mlijeka 
- 1 vanil šećer

Krema:

- 8dl mlijeka  
- 5 žutanjaka  
- 20 dagšećera  
- 1 vanil šećer  
- 6 žlica glatkog brašna 
- 10 dag margarina s okusom vanilije
- 500ml vrhnja za šlag 
- ribana čokolada 
- džem od višanja

Priprema:

Istucite na najvećoj brzini miksera čvrst snijeg od bjelanjaka, postepeno dodavajući šećer, čim se bjelanjci počnu pjeniti.
Smanjite na najmanju brzinu i dodajte brašno. Miješajte kružnim pokretima oko 5-10 sekundi dok se brašno ne sjedini sa bjelanjcima.
Stavite u namašćen lim (po želji možete peći i na papiru), rasporedite smjesu.
Pecite na 180°C, dok se površina ne počne rumeniti. 
Vruć biskvit prelijte vrelim preljevom.
Ohladite ga.

Krema:

Od ukupnog mlijeka odvojite dio (3-4 dl), pa u njemu razmutite šećer, žutanjke, vanil šećer i brašno.
Ostatak mlijeka stavite da zavrije.
Kad je zavrilo, ukuhajte (na laganoj vatri zbog žutanjaka) razmućenu smjesu.
Ohladite i u hladno dodajte izrađen omekšali margarin.
Biskvit premažite džemom od višanja, na to stavite kremu, istučeno slatko vrhnje i naribajte čokoladu.

Ideja:

Ako nemate džem od višanja, možete i uzeti kompot. Višnje sameljite u mašini za mljevenje mesa (ili sjeckalici, ali da ostanu krupniji komadi), a sok od kompota zašećerite po želji, i nadopunite vodom (ako je potrebno) da bude 5dl soka.
U taj sok ukuhajte 1 puding od vanilije i ubacite u njega višnje. 
Vrelo preliti preko hladnog biskvita. Biti će jednako ukusno.

0 komentari:

Objavi komentar