petak, 20. ožujka 2015.

HAVANA TORTA

Sastojci:


želatina

30 gr. želatine
pola čaše vode
4 žlice šećera



bijela smjesa

--- predhodno napravljena želatina
1 litra mlijeka
300gr. šećera
3 vrećice šlaga

smjesa za posipanje

2 dcl šećera
15 dkg uprženih lješnaka
15 dkg jadro keksa
---- cimet
rum i voda
-- prokuhati par žlica vode i ruma

biskvit

2 jajeta
2 žlice šećera
2žlice brašna+pecilini prašak/malo/
2 žlice vode
2 žlice ulja

Priprema:

1. PRIPREMA ŽELATINE:

2. Želatinu rastopiti u vodi u koju se predhodno doda šećer i ostaviti da stoji 4 sata.

3. PRIPREMA BIJELE SMJESE:

4. Prokuhati mlijeko sa šećerom i u to dodati predhodno pripremljenu želatinu.Napraviti
jednoličnu smjesu , ali voditi računa da smjesa ne prokuha./ želatina kuhanjem gubi
svojstvo zgrušavanja /Skloniti sa vatre , ohladiti i staviti u frižider da stoji 24 sata.
5. Umutiti prema receptu sa vrečice ,3 vrećice šlaga. Kada se želatina izvadi iz frižidera ,
prvo je na grubo dobro izmješati , pa potom izmiksati da nestane grudvica. Dobro
izmiksanu želatinu sastvaiti sa šlagom.Smjesu podijeliti na 4 dijela.

6. SMJESA ZA POSIPANJE:

7. Napraviti karamel od šećera i uprženih lješnjaka. Karamel se istrese na pouljeni tanjur i
ostavi da se ohladi. Hladno se samelje i sastavi sa samljevenim jadro keksom. Dodati
cimeta tko ga voli / ja ga ne volim/ . . Podijeti na 4 dijela

8. POSTUPAK RADA:

9. Uzeti modlu za tortu i okolo staviti traku folije. Cijelo dnu posuti smjesom za
posipanje/1/4 dijela /.
10.Nastavak slaganja : -Staviti /izliti/ 1/4 bijele smjese i lijepo poravnati. -Potom tu
bijelu smjesu posuti smjesom za posipanje/ 1/4 dijela/. Smjesu za posipanje ne staviti
do kraja modle , odmaknuti jedan prst od kraja. -Smjesu za posipanje poprskati
prokuhanim rumom i vodom. /Kod prvog posipanja voditi računa da se rumom i vodom
prska bijela smjesa na kojoj je stavljena smjesa za posipanje , a ne dno. Ovo iz razloga
jer na kraju recepta piše da će se po hlađenju torta preokrenuti . Obzirom na redosljed
slaganje , ono što je bilo dole , dolazi gore. A dole smo prvo stavili dosta smjese za
posipanje i ako rum - voda budu pokvašeni , biće meckavi i izgubit će se kvrckavost
smjese za posipanje. / Nije to nikakav probleme na samoj slici se sve vidi jer jasno se
vidi da je po prevrtanju torte biskvitni dio dole , a da je posipani dio gore /
11.Tako uraditi do kraja.
12.Na kraju , na sve staviti predhodno napravljeni biskvit, dobro pritisnuti i staviti u
zamrzivač. Kada se stegne, prevrnuti na tacnu i uživati u slasti ove torte..

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar