petak, 27. ožujka 2015.

Čokoladna mousse torta


Sastojci

BISKVIT
30 g brašna
1 razom puna žličica praška za pecivo
100 g šećera
100 g mljevenih badema
naribana korica 1 limuna
prstohvat soli
3 jaja
50 g maslinovog ulja (paziti da nije
pregorko)
100 g zamrznutih malina


ŽELE OD MALINA
300 g odmrznutih malina
3 listića želatine
45 g šećera

ČOKOLADNI MOUSSE
180 g tamne čokolade
120 g mliječne čokolade
100 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
3 žumanca
30 g šećera

UKRAŠAVANJE
rolice nastrugane čokolade
maline
kakao

Priprema
1. Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Prosijati brašno i prašak za pecivo, dodati sve ostale
sastojke za biskvit osim malina, dobro izmiješati mikserom pa miksati još 2 min na
najvećoj brzini. Smjesu izliti u kalup promjera 26 cm na dnu obložen papirom za
pečenje. Poravnajte i po njoj ravnomjerno pospite zamrznute, malo razmrvljene
maline. Pecite oko 20-25 min te ohladite. Obrežite biskvit na promjer 20 cm (da torta
nije preniska) i s guštom smažite ostatke :)
2. Odmrznute maline usitnite u blenderu i protisnite kroz fino cjedilo da odstranite
koštice. Namočite želatinu da omekša. U lončiću zagrijte pasirane maline sa šećerom a
kad provri maknite s vatre i u tome otopite ocijeđenu želatinu. Malo ohladite a zatim
izlijte u okruglu metalnu posudu te stavite u zamrzivač da se zaledi. Žele treba ispasti
kao lagana kupola pa obratite pažnju pri odabiru zdjele. Promjer moje zdjele je bio 16
cm.
3. Čokoladu fino nasjeckajte. Zagrijte mlijeko sa maalom manje od 100 ml vrhnja.
Žumanca pjenasto stucite sa šećerom, ulijte provrelo mlijeko s vrhnjem pa dobro
izmiješajte pjenjačom. Smjesu potom stavite u lonac na paru te miješajući zagrijavajte
dok se ne počne zgušnjavati. Tada dodati sjeckanu čokoladu i miješati dok se ne otopi i
poveže s kremom. Na kraju u još lagano vruću smjesu umiješati čvrsti šlag (tučen od
preostalog vrhnja za šlag, cca 400 ml).
4. Biskvit staviti na pladanj, oko njega zatvoriti obruč od torte. Zdjelu sa želeom uroniti
nakratko (po ptrebi) u vruću vodu da se odvoji (malo si pomoć nožićem ako treba i
prodrmat zdjelu), okrenuti na biskvit te ga premazati čokoladnim mousseom i poravnati.
Staviti na minimalno 4 sata u hladnjak a zatim odvojiti obruč te tortu ukrasiti rolicama
nastrugane čokolade, kakaom i malinama.
Posluživanje
Tortu možete raditi i bez želea od malina, samo poduplajte sastojke za mousse. Također,
možete koristiti i samo tamnu čokoladu (200 g), ja sam stavila i mliječnu čisto zato što moji
baš nisu ljubitelji gorkaste čokse. Osnovni recept je iz Čarolije okusa.

0 komentari:

Objavi komentar