Sastojci
Tijesto
250 g glatkog bijelog brašna
3 ravne žličice praška za pecivo
125 g svježeg sira
50 ml mlijeka
50 ml ulja
1 bjelanjak
1/2 žličice soli (stavila sam cijelu)
Premaz
1 žutanjak
1 žlica mlijeka
malo papra
sezam, lan, ili druge sjemenke
Priprema
1. Prosijati brašno i pzp, dodati preostale sastojke i mikserom (spiralnim nastavcima)
umijesiti tijesto-najmanjom, a onda najvećom brzinom, tako da se dobije kugla glatkog
tijesta. Možete ga umijesiti i ručno. Pećnicu ugrijati na 180.
2. Kad ste dobili glatku kuglu tijesta koja se odvaja od stijenki posude, razvaljati ga na
pobrašnjeloj podlozi, prerezati na kvadrate pa svaki kvadrat dijagonalno da biste dobili
trokute. Napuniti tvrdim sirom/šunkicom/ svježim sirom...Možete dodati i malo
začinskog bilja-igrajte se s nadjevom. A ne morate ih ni puniti ničime, tijesto je jako
fino samo po sebi!
3. Ja sam iz jednog dijela tijesta izrezivala krugove pa ih presavijala u školjkice, rubove
utisnula vilicom...
4. Razmutiti žumanjak s mlijekom i malo papra i time premazati kiflice. Posipati
sjemenkama (koristila sam sezam i lan) i peći 30-ak min.
5. Dosta puta su me ljudi pitali "ide li svježi sir baš u tijesto" i svaki put sam pisala "ide,
ide" :) Nedavno smo snimili u suradnji sa super zabavnom ekipom (moj prvi) video
recept, upravo ovih kiflica pa za još bolje razumijevanje recepta na ovom linku imate
video prikaz izrade :)
Posluživanje
Ovo je smjesa taman za 1 veliki pleh od pećnice. Toliko su fine-savjetujem da u startu
uduplate sastojke ;) Jako mi se sviđa ovaj recept (hvala Davorki) jer su sve mjere taman,
matematički precizne, ništa ne treba dodavati niti oduzeti, sve se jako brzo napravi...
Kiflice su i idući dan mekane!
0 komentari:
Objavi komentar