četvrtak, 14. svibnja 2015.
Kolač sa jafom
Sastojci
Za koru:
5 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike ulja
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo
Preliv za kore:
4 kašike mleka
Za fil:
500 ml mleka
5 kašika šećera
3 kesice vanilin šećera
4 kašike gustina
5 žumanaca
150 g čokolade za kuvanje
220 g margarina
300-350 g jafa keksa
Za dekoraciju:
2 kesice šlag krema od čokolade
Priprema
Kora: Belanca umutiti u čvrst sneg sa šećerom, zatim dodati ulje i umutiti. Brašno prosejati sa praškom za pecivo i kakaom, pa dodati u umućena belanca. Sve lagano sjediniti varjačom i izliti u podmazan i brašnom posut pleh.
Peći u zagrejanoj rerni na 175 stepeni. Pečenu koru izbockati nožem i preliti je sa 4 kašike hladnog mleka.
Fil: Umutiti žumanca sa gustinom i dodati malo mleka (odvojiti od 500 ml) i dobro umutiti mikserom da nema grudvica. Ostatak mleka staviti sa šećerom i vanil šećerom da provri. U provrelo dodati umućenu smesu i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. U vruće dodati čokoladu i mešati varjačom da se čokolada otopi. Ostaviti da se ohladi. Margarin umutiti penasto, pa ga sjediniti sa ohlađenim filom.
Filovanje: Na koru naneti pola pripremljenog fila.
Zatim na fil poređati jafu prethodno umočenu u mleko.
Pa preko keksa naneti ostatak fila.
Šlag krem umutiti sa kiselom vodom.
Pripremljen šlag krem naneti na kolač.
Po želji ukrasiti kolač.
Kolač.
Nema komentara:
Objavi komentar