nedjelja, 10. svibnja 2015.

Kiflice sa jabukama


Sastojci:

Tijesto:

- 400 g jabuka
- 700 g brašna
- 20 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 1,5 dl mlijeka

- 1 kom jaje
- malo soli
- korica limuna
- vanil šećer

Fil:

- 2 kom jabuka
- 1 kašike maslaca
- 3 kašike šećera (ili manje ako su jabuke sladje)
- cimet
- vanil šećer
- 1 kašika kakaa

Za premazati:

- žumance
- šećer u prahu

Priprema:

Jabuke oguliti, isjeći na kriškice, preliti vodom i staviri da se kuvaju.
Kad su dobro kuvane iscijediti ih i izmiksati. Ostaviti da se malo ohlade. U malo toplog mlijeka potopiti kvasac, malo brašna i šećera i ostaviti da naraste.
Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje pa staviti nadošli kvasac, pire od jabuka, jaje, šećer, koricu limuna, vanilin šećer i ostatak mlijeka pa umijesiti fino, glatko tijesto.
Radnu površinu pobrašniti staviti tijesto premijesiti ga, vratiti u posudu i ostaviti da dobro naraste.

Za fil:

Jabuke oguliti, očistiti od sjemenki i izrendati. Ako su jako sočne iscijediti malo sok, brže će se izdinstati. U odgovarajuću posudu staviti maslac, jabuke, šećer, cimet, vanilin šećer i dinstati, a pred kraj dodati kakao. Kad je gotovo ostaviti da se ohladi.

Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na 4 dijela. Ostaviti da se odmori 10-tak minuta.
Svaku lopticu rastanjiti, izrezati na 8 dijelova, staviti po kašikicu fila i saviti kiflicu.
Kiflice stavljati u podmazan pleh sa razmacima izmedju njih jer će narasti, premazati žumancetom, ostaviti da narastu i peći na 2oo C da fino porumene.
Pečene kiflice posuti šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar